Winnen!

Weet je welk concert de titel “meeste bezoekers ooit” heeft gewonnen? Andre Rieu? AC/DC? Armin van Buren? Nee, die zijn het niet. Ook Rod Steward en de Rolling Stones komen niet in de buurt. En zelfs het optreden dat Jean-Michel Jarre gaf ter ere van het 850-jarige bestaan van de stad Moskou komt met meer dan 3,5 miljoen bezoekers niet eens in de buurt. De winnaar is: Marshmello!

Meer dan tien miljoen mensen keken in februari van dit jaar live naar zijn concert. Nooit van gehoord? Het is een DJ met een marshmellow als hoofd. En het optreden vond plaats binnen de game Fortnite. Een gratis spel dat je waarschijnlijk nog nooit gespeeld hebt, maar je (klein)kinderen, neefjes, nichtjes of de kinderen uit de buurt kennen of spelen het zeker. En met hen nog 250 miljoen anderen.

‘Ja, maar dat telt niet mee. Het is niet echt.’ Vergis je niet: games zijn groter dan ooit en dit is nog maar het begin. Terwijl een gedeelte van de wereld discussieert of e-sports (het spelen van videogames met publiek) wel echt een sport is en of ze wel thuishoren op sportzenders, gaan de – soms nog minderjarige – winnaars van de World Cup Fortnite naar huis met miljoenen aan prijzengeld. Het WK Fortnite staat – qua totale prijzenpot – wereldwijd op plek negen, met twee keer zoveel prijzengeld als de Amerikaanse Superbowl en tien keer zoveel als de Tour de France.

Ook zijn er al universiteiten die studiebeurzen beschikbaar stellen voor e-sporters. En gaming is veel groter dan e-sports. Gaming is een onderdeel van het leven van velen. Niet alleen om te winnen. Ook om leren en om contact te onderhouden met vrienden. Vijftig procent van de tieners in de Verenigde Staten onderhoudt via videogames contact met hun vrienden.

Terug naar Nederland. Naar een zolderkamertje in Woerden dat we hebben omgedoopt tot gameroom. Terwijl ik deze column zit te tikken, hoor ik Tim (14) via Fortnite met teamgenoten van voetbal afspreken hoe laat en waar ze afspreken om morgen samen naar de wedstrijd te fietsen. En glimlach ik trots als ik hem tegen zijn vrienden hoor zeggen: ‘Ik ga stoppen; ik moet nog leren voor bio.’

Die zaterdag wint Tim z’n team. Bij de derde goal doet één van zijn teamgenoten een dansje uit Fortnite.