Het ‘Philip Freriks’ Effect

Zomer 2009. Verliefd loop ik met mijn vriendin langs de grachten van Utrecht. Het is één van de eerste zomerse dagen van het jaar. We hebben onze zinnen gezet op een tafeltje in de zon.

Om ons heen kijkend, spot ik een bekende die ik enthousiast groet. Hij groet me wat ingetogen en bescheiden terug. Ik begin te twijfelen. Waar ken ik hem ook alweer van… Nog voordat ik het weet vraagt mijn vriendin: ‘Waar ken jij Philip Freriks van?’ Blozend realiseer ik me dat ik hem regelmatig het Acht Uur Journaal zie presenteren, maar dat hij mij natuurlijk nog nooit van zijn leven heeft gezien. Zonder te weten wie het was, dacht ik dat we elkaar kenden. Mijn onbewuste herkenning werd pas later omgezet in een bewuste herkenning en pas toen realiseerde ik me dat de bekendheid niet wederzijds was.

Van bekende Nederlanders naar bekendheid van jouw bedrijf. Hoe zit jouw merk of bedrijf in het onbewuste van je klanten? Herkenbaarheid kan in veel zaken zitten, niet alleen je naam en logo, maar ook je huisstijl, vorm, kleur, geur of zelfs verpakking. Waarom is dat belangrijk? Dagelijks nemen we heel veel beslissingen. Verreweg de meeste van deze beslissingen nemen we onbewust, op basis van onbewuste criteria.

In 1997 ondernam de NASA de eerste missie naar Mars. De missie was uitgebreid op tv en precies in die periode was er een aanzienlijke groei in de verkoop van Mars-repen.

Mensen werden tijdens het nieuws onbewust door nieuwslezer Philip Freriks getriggerd een Mars-reep te kopen.

Daar waar onbewuste triggers goed kunnen werken, proberen marketeers natuurlijk ook om bewuste triggers te vinden. Zo probeert de Mediamarkt al jaren om je vakantiegeld richting hun winkels te sturen. ‘Heb jij al een bestemming voor je vakantiegeld?’ Mijn favoriete Nederlandse voorbeeld komt van Cup-a-Soup. Met hun campagne “4 uur: Cup-a-Soup” claimen ze het moment waarop je net even een boost kunt gebruiken en koppelen dat aan het nuttigen van een soepje. Elke dag een gratis trigger!

Kortom: denk bewust na over het vergroten van je zichtbaarheid en je (passieve) naamsbekendheid. Laat je doelgroep op zijn minst zien dat je bestaat en het liefst waar je voor staat. Oh ja, en mocht je me op straat herkennen als columnist? Ik groet je met veel plezier en genoegen terug!