Generatieve AI-Tools

Er zijn inmiddels meer dan 10.000 tools die zich (generatieve) AI-tools noemen. Vaak met een hele specifieke toepassing. Zo kan je Character.ai bijvoorbeeld virtuele karakters en stemmen maken, die je kunt inzetten voor taalonderwijs, creatief schrijven of gamen.

Het overzicht hieronder is dan ook zeker niet compleet, maar geeft vanuit zakelijk perspectief een mooi startpunt voor veel gebruikte Generatieve AI tools in Nederland. Mis je een tool die echt niet mag ontbreken? Let me know!

Generieke / Taalmodellen:
Specifieke modellen:

* Claude is een belangrijke uitdager van Open AI, in deze Linkedin-post meer over Claude en een fraai overzicht van interessante prompts gemaakt door de makers van Claude (Anthropic) 

** Perplexity is om drie reden meer dan de moeite waard: 1) het geeft toegang tot meerdere taalmodellen (o.a. ChatGPT, Claude en Mistral) 2) het heeft een optie om te starten met het realtime zoeken naar relevante en actuele bronnen (die je vervolgens wel en niet kunt meenemen in het antwoord (inclusief bronvermelding) en 3) het stelt op basis van je vraag eerst een of meer vervolgvragen om tot zo’n goed mogelijk antwoord te komen. Check deze Linkedin-post voor meer achtergrond info over Perplexity.

*** De gratis versie van Canva is heel populair bij studenten, maar bevat nog niet veel (generatieve) AI. De Pro versie heeft echter volop generatieve functionaliteiten voor tekstgeneratie, beeldgeneratie en beeldbewerking, en zelfs met het het op een eenvoudige manier toevoegen van geluiden, video en vertalingen.